okładka

Smakowite drzewa : dania z nasion, liści, kambium, kwiatów i pąków polskich drzew

Kalemba-Drożdż, Małgorzata, Wydawnictwo Pascal

Rok wydania: 2022.

Drzewa, Rośliny jadalne dzikie, Rośliny ozdobne, Polska, Książka kucharska, Publikacja bogato ilustrowana

Autor
Kalemba-Drożdż, Małgorzata
Wydawnictwo Pascal
Tytuł
Smakowite drzewa : dania z nasion, liści, kambium, kwiatów i pąków polskich drzew
ISBN
978-83-8103-806-5 :
Miejsce wydania
Bielsko-Biała :
Wydawnictwo
Pascal,
Rok wydania
2022.
Numer wydania
Rozszerzone wydanie.
Objętość
350, [2] strony :
Rozmiary
25 cm.
Hasła przedmiotowe
Drzewa
Rośliny jadalne dzikie
Rośliny ozdobne
Polska
Książka kucharska
Publikacja bogato ilustrowana
Informacje dodatkowe
Na okładce podtytuł : 162 przepisy.
Bibliografia i netografia na stronie 350.
Streszczenie
Od lat suszę kwiaty lipy na ziołowy napar, zbieram kwiaty bzu na syrop i nalewkę, chętnie kulinarnie wykorzystuję młode pędy sosny. Mimo to po lekturze Smakowitych drzew czuję, że jak dotąd ominęło mnie najlepsze! Mam ochotę z miejsca spakować koszyk oraz nożyce i ruszyć do lasu w poszukiwaniu smakołyków! Czekam na klonowe noski i pąki lipy, by zakisić je i podawać do ulubionych dań, wypatruję listków klonu na domową fermentowaną herbatkę i już nie mogę się doczekać wiosny. Młode listki lipy i brzozy będę dodawać do sałatek codziennie! Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych (Jednogarnkowa jarzynova, Sezonowe warzywo, Ziarno) Autorka Skarbów ogrodu, Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew. Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj sosnowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu. Najlepsza książka kulinarna 2018 roku według Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG PRIX)! Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Skarby ogrodu, Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty i Różane przepisy. Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Pochodzi z Krakowa, doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
020
%a 9788381038065
100
%a Kalemba-Drożdż, Małgorzata
245
%a Smakowite drzewa : %b dania z nasion, liści, kambium, kwiatów i pąków polskich drzew /
250
%a Rozszerzone wydanie.
260
%a Bielsko-Biała : %b Pascal, %c 2022.
300
%a 350, [2] strony : %b ilustracje kolorowe ; %c 25 cm.
500
%a Na okładce podtytuł : 162 przepisy.
504
%a Bibliografia i netografia na stronie 350.
520
%a Od lat suszę kwiaty lipy na ziołowy napar, zbieram kwiaty bzu na syrop i nalewkę, chętnie kulinarnie wykorzystuję młode pędy sosny. Mimo to po lekturze Smakowitych drzew czuję, że jak dotąd ominęło mnie najlepsze! Mam ochotę z miejsca spakować koszyk oraz nożyce i ruszyć do lasu w poszukiwaniu smakołyków! Czekam na klonowe noski i pąki lipy, by zakisić je i podawać do ulubionych dań, wypatruję listków klonu na domową fermentowaną herbatkę i już nie mogę się doczekać wiosny. Młode listki lipy i brzozy będę dodawać do sałatek codziennie! Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych (Jednogarnkowa jarzynova, Sezonowe warzywo, Ziarno) Autorka Skarbów ogrodu, Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew. Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj sosnowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu. Najlepsza książka kulinarna 2018 roku według Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG PRIX)! Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Skarby ogrodu, Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty i Różane przepisy. Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Pochodzi z Krakowa, doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
650
%a Drzewa
650
%a Rośliny jadalne dzikie
650
%a Rośliny ozdobne
651
%a Polska
655
%a Książka kucharska
655
%a Publikacja bogato ilustrowana
710
%a Wydawnictwo Pascal
920
%a 978-83-8103-806-5 :