okładka

Pyszne chwasty

Kalemba-Drożdż, Małgorzata

Rok wydania: 2021.

Przepisy kulinarne, Chwasty, Potrawy, Kulinaria, Książka kucharska, Publikacja bogato ilustrowana

Autor
Kalemba-Drożdż, Małgorzata
Tytuł
Pyszne chwasty
ISBN
978-83-8317-144-9
Miejsce wydania
Bielsko-Biała :
Wydawnictwo
Pascal,
Rok wydania
2021.
Objętość
346, [6] stron :
Rozmiary
25 cm.
UKD
641.55/.56
Hasła przedmiotowe
Przepisy kulinarne
Chwasty
Potrawy
Kulinaria
Książka kucharska
Publikacja bogato ilustrowana
Informacje dodatkowe
Na okładce podtytuł: 142 przepisy na dania z chwastów: sałatki, pasty i sosy, zupy, tarty i makarony, koktajle, słodkości, konfitury.
Bibliografia na stronie [349].
Streszczenie
Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam! Ewa Wachowicz Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze! Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle" Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach - chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków. Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść? Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka! Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikami smakowitego dania! Pyszne chwasty to nie poradnik surwiwalowy, ale inspirująca książka kucharska. Rozszerzone wydanie, 142 przepisy! Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Jadalne kwiaty, Różane przepisy, Smakowite drzewa i Smaki ogrodu (2021). Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
020
%a 9788383171449
080
%a 641.55/.56
100
%a Kalemba-Drożdż, Małgorzata
245
%a Pyszne chwasty /
260
%a Bielsko-Biała : %b Pascal, %c 2021.
300
%a 346, [6] stron : %b fotografie ; %c 25 cm.
500
%a Na okładce podtytuł: 142 przepisy na dania z chwastów: sałatki, pasty i sosy, zupy, tarty i makarony, koktajle, słodkości, konfitury.
504
%a Bibliografia na stronie [349].
520
%a Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam! Ewa Wachowicz Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze! Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle" Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach - chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków. Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść? Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka! Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikami smakowitego dania! Pyszne chwasty to nie poradnik surwiwalowy, ale inspirująca książka kucharska. Rozszerzone wydanie, 142 przepisy! Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Jadalne kwiaty, Różane przepisy, Smakowite drzewa i Smaki ogrodu (2021). Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
650
%a Przepisy kulinarne
650
%a Chwasty
650
%a Potrawy
650
%a Kulinaria
655
%a Książka kucharska
655
%a Publikacja bogato ilustrowana
920
%a 978-83-8317-144-9