Autor
Zaprutko-Janicka, Aleksandra
Tytuł
Okupacja od kuchni : kobieca sztuka przetrwania
Wydawnictwo
Wydawnictwo Poznańskie,
Rok wydania
copyright 2024.
Objętość
315, [2] strony :
UKD
94(438).082:316.346.2-055.2(438):641.55/.56
Hasła przedmiotowe
II wojna światowa (1939-1945)
Streszczenie
Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma
ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim
z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje
dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach
regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy
żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
080
%a 94(438).082:316.346.2-055.2(438):641.55/.56
100
%a Zaprutko-Janicka, Aleksandra
245
%a Okupacja od kuchni :
%b kobieca sztuka przetrwania
260
%a Poznań :
%b Wydawnictwo Poznańskie,
%c copyright 2024.
300
%a 315, [2] strony :
%c 23 cm.
520
%a Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma
ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim
z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje
dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach
regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy
żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
650
%a II wojna światowa (1939-1945)
655
%a Przepisy kulinarne
710
%a Wydawnictwo Poznańskie